Sanctuarele Sarmizegetusa

Sanctuarele Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Regia , situată în satul Grădiștea Muncelului a fost capitala Daciei preromane. Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei, și cuprindea șase citadele.

Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conținea deasemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante și harta-orastie-Sarmizegetusamari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular. În apropiere, spre vest, se află, pe o suprafață de 3 km, o întinsă așezare civilă, în care se observă foarte multe locuințe, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apă.
La 100 de metri spre est, în dreptul porții cetății, din același punct cardinal, se află sanctuarele, care au forme și mărimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasă, care fusese legată de poarta amintită anterior printr-un drum pavat. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Distanța Arsenal Park față de obiectiv: 58.7 km Ruta: DN7/E68 (10 km), DN66 (31.1 km) – DN68 (17.6 km)
Obiective din apropiere: Biserica și Cetatea de Colț (11.6 km), Biserica Sântămăria Orlea (19.7 km)